Pol Van Assche

ImageIs geboren in Bujumbura (Burundi) uit Vlaamse ouders. Toen hij 11 was vluchtte hij voor de zware onlusten naar aanleiding van de onafhankelijkheid van Congo, samen met zijn familie naar België. Hij studeerde Grieks-Latijnse aan het St Lievenscollege te Gent en behaalde zijn diploma van jurist aan de Gentse universiteit. Op 1 september 1973 legde hij de eed af van Advocaat aan de Gentse balie en volgde stage op het advocatenkantoor van Willy De Clercq en Fernande Fazzi.

In de zomer van 1975 nam zijn leven een wending. Pol wijdde zich volledig aan het Vlaams Vormingswerk. Eerst bij het 'Bestuur Voor Jeugdvorming' in het vormingscentrum Destelheide te Dworp en begeleidde diverse projecten in het kader van de Borobudur-tentoonstelling (1975), het Rubensjaar (1976), het Jaar van het Kind met een slotfeest op het kasteel van Laken (1977), het Jaar van het Dorp (1978), ...

Met het cursusteam van 'Tiem' uit Turnhout, richtte hij in 1980 de vzw's 'De Kolk' (het Kollectief voor creatief vormingswerk) en 'Wisper' op. Hij gaf als danspedagoog tweejarige opleidingen rond dansexpressie en organiseerde allerhande dansweekends en stages.

In 1988 richt hij de vzw Polariteit op om zich voltijds te wijden aan de Argentijnse Tango.

ImageDe Amsterdamse tango-leraar Wouter Brave schrijft in zijn boek 'El arte del tango':

"De ontwikkeling van de Tango is onverbrekelijk verbonden met de Gentenaar Pol Van Assche. Met zijn tomeloze energie is hij de animator van Tangodansend België sedert 1988. Uit de salonavonden en het Belgisch feestgewoel creëert Van Assche het ultieme tangofeest ' De Nacht van de Passie ',een jaarlijks terugkerend groots opgezet internationaal evenement". Dit jaar was het de 17de editie van dit Latijnsamerikaans feest.

Pol Van Assche is de eerste Vlaamse danspedagoog die sedert 1989 ononderbroken lessenreeksen Argentijnse tango geeft in Antwerpen en Gent.

Met Sago organiseerde hij op 14 september 1991 in de Harmonie te Antwerpen het eerste groot feest 'Zuid-Amerika danst'. Met zijn leerlingen van het eerste uur zorgde hij in juni 1992 voor het legendarische tangofeest 'Met de nachttrein naar Buenos Aires' in het Centraal Station van Antwerpen.In Argentinië, België, Frankrijk en Nederland volgde hij talrijke stages met alle belangrijke Argentijnse maestro's.

Alle Vlaamse televisiezenders besteedden aandacht aan zijn tango-activiteiten.

Voor Radio 1 - programma Fandango maakte hij 32 afleveringen over de geschiedenis van de tango.

Als choreograaf en acteur werkte hij mee aan de tango-kortfilms 'Volver' (1993) en 'Taxi-Dancer' (1996), verder ook aan Manneke Pis (Frank Van Passel) en Brylcream Boulevard (Robbe De Hert).

Met evenveel enthousiasme blijft hij zijn kennis doorgeven en leert hij de tango aan op alle niveau's.

Hij begeleidt projecten rond mundiale vorming en de Derde Wereld in culturele centra en scholen. Hij is artistiek adviseur en regisseur van multi-culturele feesten en optredens zoals 'Vierkant voor Afrika' in Leuven, 25 jaar Oxfamwereldwinkels op de Heizel in Brussel, feest van de Europese gemeenschap in Vorst Nationaal, enz... .

In 1999 werd ' Tango, spiegel van mijn passie ' uitgebracht. Een boek dat hij samen met Stefaan Van Laere schreef. Hierin geeft Pol zijn kennis en zijn filosofie weer over deze dans en een reflectie op zijn leven.

In de loop van 2000 werkte hij, samen met Rita Hendrickx, Anita Daldini en Rony Verbist, een tournee af doorheen Vlaanderen. 'Tango, passie van een continent'. Een eigen, in elkaar overvloeiende creatie, van beeld, muziek, dans en poëzie uit Latijns-Amerika.

Hij organiseerde samen met Paul Adriaensen, zijn vaste medewerker, een aantal grote shows zoals ,Fantasia de Tango, in Capitole te Gent (november 2002), 'Mon coeur, mon guide' in de Vlaamse Opera Gent (september 2003), 'Sandra Luna in concert' in de Schouwburg Luchtbal te Antwerpen (mei 2004).

In december 2002 organiseerde hij in Kaapstad het eerste Zuid-Afrikaanse Tangofestival 'Tangofever' op vraag van Kirstenbosch-Gardens. Sedert januari 2000 geeft hij jaarlijks ook tangocursussen in Muizenberg, Kaapstad en/of Port Elisabeth.

In maart 2003 werd hij benoemd tot Ambassadeur van Handicap International voor Afrika.
In die hoedanigheid gaat hij op 15 augustus 2004 naar Kinshasa (Congo) en naar Kisangani (aan de Congostroom, net onder de evenaar) waar hij is opgegroeid tot zijn 11 jaar. Voor Handicap International organiseert hij jaarlijks een Tango evenement 'Fantasia de Tango'

Pol Van Assche is ook reisleider voor Zuid-Amerika (voor Divantoura -€œ Gent).
Jaarlijks begeleidt hij reizen naar Argentinië, Brazilië en/of Uruguay.

In 2003 werd hij lid van de algemene vergadering van vzw Danspunt (Centrum voor Dans en Beweging in Vlaanderen), en verkozen tot voorzitter van de 'Commissie Vorming' van vzw Danspunt. Sinds 2004 maakt hij deel uit van het Dagelijks Bestuur en de Raad van Beheer.

In maart 2004 trad hij tijdens de COMcerts (Colors of Music een wereldmuziekfestifal in het Gentse Kuipke, begeleid door De Filharmonie o.l.v. Dirk Brossé)op met Rita Hendriks voor 12000 toeschouwers.


Met Stefaan Van Laere bracht Pol, op vraag van Het Davidsfonds, in 2006 het boek uit: 'Iedereen kan dansen' Dit succesvol dansboek geeft een momentopname van het dansgebeuren in Vlaanderen en Nederland.


Voor de theatercreatie: 'De wanhopige verpletterende overweldigende liefde van meneer Bert' dat in 2006 geregisseerd werd door Eva Bal in de Kopergieterij, stond hij in voor de choreografie van de acteurs.

Bij vzw Danspunt is hij sinds mei 2007 benoemd tot secretaris van het Dagelijks Bestuur

Ondertussen vindt hij nog de tijd om zijn Dans- en Levenscentrum 'Polariteit' in Sint-Amandsberg te runnen, waar vooral Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse dansen aan bod komen.

Zijn visitekaartje is het jaarlijks wederkerend evenement 'La Noche de la Pasión'. Het is het eerste en nog steeds het grootste gemengd Tango- en Salsa-dansgebeuren in Europa.

Ezine

Vul je e-mail adres in om de Polariteits ezine te ontvangen!